Behandeling van hooikoorts met acupunctuur.

Hooikoorts is een vervelende klacht waar mensen behoorlijk veel last van kunnen hebben. Hooikoorts is te wijten aan een hyperactiviteit van het immuunsysteem voor bepaalde stoffen zoals pollen, bomen en grassen. Het afweermechanisme van het lichaam is in de war. De onschadelijke pollen worden door het lichaam als indringers beschouwd. De reactie hierop is dat het lichaam een stof, histamine, aanmaakt om de indringers te bestrijden.

Klachten bij hooikoorts.

Mensen met hooikoorts klagen regelmatig over vermoeidheid, keelpijn, niezen, tranende en branderige ogen. De klachten leiden tot overprikkeling van slijmvliezen van keel en neus. In mijn praktijk heb ik wel eens gehoord dat mensen de buitenlucht mijden en ervoor kozen om binnen te blijven als het prachtig weer was, omdat ze zoveel klachten kregen als ze in de buitenlucht vertoefden. Redenen genoeg om er iets aan te doen.

Helpt acupunctuur u van uw hooikoorts af?

Voor mij als acupuncturist is het belangrijk om te weten van welke klachten u het meest last heeft als u hooikoorts klachten heeft. Heeft u meer last van jeuk, branderige ogen of heeft u meer last van een loopneus. Acupunctuur kan veel positieve resultaten boeken tijdens de acute fase van hooikoorts. Toch vind ik het verstandig om eerder te beginnen met behandelingen en niet te wachten tot u last heeft van klachten. Als we eerder beginnen met behandelen, kan ik uw weerstand verhogen zodat u minder of geen klachten heeft als het hooikoorts seizoen aanbreekt.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een niet goed werkend afweermechanisme. Tijdens de behandeling zal ik daar aandacht op richten, zeer zeker als er nog geen specifieke ‘hooikoorts’ klachten zijn. Ik plaats zeer dunne naaldjes op acupunctuurpunten op het lichaam om zo uw weerstand te verhogen. Er zijn ongeveer vijf tot zes behandelingen nodig voordat de klachten duidelijk verminderd of verdwenen zijn.

De behandeling van hooikoorts kent 2 stadia: zonder dat er klachten zijn óf het acute stadium. In het acute stadium is de aanpak uiteraard anders dan als er nog geen echte klachten zijn. In het hooikoorts seizoen adviseer ik om bepaalde voedingsmiddelen te mijden, om op natuurlijke wijze damp vorming in het lichaam tegen te gaan. Door bepaalde voedingsmiddelen te mijden heeft u de kans dat u minder last heeft van hooikoorts klachten. Acupunctuur (gecombineerd met voeding) kan zeer zeker bijdragen aan het verhogen van uw weerstand, waardoor u minder vatbaar bent voor hooikoorts. Opdat ook ú kunt genieten van het mooie weer!
Ciria is aangesloten bij de beroepsvereniging Vereniging voor Natuurgeneeskundig Therapeuten ‘V.N.T.’
Copyright © Ciria 2018  |  Alle rechten voorbehouden
Meer info over onze: Privacy Statement (AVG)
Webdesign & development by: Timeless Design