Acupunctuur en slapeloosheid.

Om de volgende dag weer over voldoende energie te kunnen beschikken, is het belangrijk dat we voldoende slapen en een goede nachtrust krijgen. Slapen we te kort, of onvoldoende, dan heeft dit meteen invloed op ons gedrag en ons welzijn. Problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden zijn klachten die vallen onder slaapstoornissen.

In ons land heeft ruim twintig procent van onze bevolking af en toe last van slapeloosheid. Het merendeel hiervan is vrouw. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, verschilt van persoon. Sommigen hebben genoeg slaap aan vijf uur, een ander moet beslist acht uur geslapen hebben om zich uitgerust en fit te voelen.

Wat zijn de oorzaken van slaapstoornissen?

Oververmoeidheid, piekeren, spanningen kunnen veroorzakers zijn van slaapstoornissen. Onregelmatig werken of pijnklachten kunnen ook een oorzaak zijn. Onvoldoende nachtrust krijgen kan slopend voor een persoon zijn. Gevolgen kunnen zijn: prikkelbaarheid, verlaging van de weerstand of snel geirriteerd zijn. Slaapmiddelen lijken eventjes hun werk te kunnen doen, echter kunnen deze verslavend zijn.

Helpt acupunctuur mij van mijn slapeloosheid af?

Bekeken vanuit de acupunctuur wordt slapeloosheid gezien als een verstoring van uw energiebalans. Om een juiste diagnose te kunnen stellen worden er diverse vragen aan u gesteld. Zo is het van belang te weten of u problemen heeft met het inslaap vallen, problemen met het doorslapen of iedere nacht op een vast tijdstip wakker wordt en niet meer verder kunt slapen. Vanuit de acupunctuur heeft het in slaap komen een andere onderliggende behandeling nodig dan problemen met het doorslapen.Als u teveel aan uw hoofd heeft of als u uw zaken voor de volgende dag al loopt te plannen, heeft u grote kans dat de natuurlijke balans is verstoord. U kunt de slaap niet vatten, met alle nare gevolgen vandien.

Het moeilijk in slaap komen, vergezeld van het piekeren kan, vanuit de Chinese geneeskunde bekeken, veroorzaakt worden door een milt energie leegte. Aan de basis van deze leegte kan uw voedingspatroon aan ten grondslag liggen, de verkeerde producten eten of een onregelmatig voedingspatroon. Problemen veroorzaakt met doorslapen, worden doorgaans veroorzaakt door een bloed energie leegte. Dit heeft niets met de kwaliteit van uw bloed te maken. Een belangrijke factor zou kunnen zijn (als u vrouw bent) dat u langdurige en heftige menstruaties heeft waarbij veel bloed wordt verloren. Als dit maar lang genoeg duurt, heeft dit een negatief effect op uw slaappatroon.

In het vraaggesprek worden uw leef- en voedingspatroon besproken. Al deze factoren kunnen een rol spelen bij uw slapeloosheid. Acupunctuur is een perfect middel in de strijd tegen slapeloosheid, omdat door de behandeling de natuurlijke balans van het lichaam hersteld wordt. Adviezen over hoe u uw dagritme anders in zou kunnen gaan vullen worden ook besproken, ook kan het tot de mogelijkheid behoren dat ik Chinese kruiden en/of supplementen voorschrijf om energetische tekorten aan te vullen.
Ciria is aangesloten bij de beroepsvereniging Vereniging voor Natuurgeneeskundig Therapeuten ‘V.N.T.’
Copyright © Ciria 2019  |  Alle rechten voorbehouden
Meer info over onze: Privacy Statement (AVG)
Webdesign & development by: Timeless Design