Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze die al meer dan vierduizend jaar bestaat en is eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en meerdere Oosterse landen. Binnen de acupunctuur wordt de mens als één geheel gezien: lichaam en geest worden als eenheid beschouwd. Ook steeds meer mensen in Nederland vinden baat bij acupunctuur. Ze voelen zich vitaler, hebben meer energie en minder pijn. Acupunctuur helpt ook bij het bestrijden en voorkomen van ziekten en pijn.

Meridianen en energie in het lichaam.

In ons lichaam liggen talloze onzichtbare banen waardoor levensenergie stroomt. Deze banen worden meridianen genoemd. Meridianen zijn energiebanen die door ons lichaam stromen. Ze voorzien onze organen en weefsels van energie. Deze energie wordt ook wel Qi, levensenergie, Universele energie of prana genoemd.

Het meridiaansysteem is te vergelijken met ons bloedvaten- en/of lymfesysteem of ons zenuwstelsel. Meridianen lopen op dezelfde manier verspreidt door ons lichaam met een aantal hoofdbanen. Het verschil is dat meridianen niet tastbaar noch zichtbaar zijn zoals een bloedvat, lymfevat of zenuw. Ze zijn wel meetbaar met meetinstrumenten. Meridianen vervoeren energie van en naar de cellen in ons lichaam, zoals het bloed in de bloedvaten. Ze vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en voeren afvalstoffen af. Dit proces is noodzakelijk voor het goed functioneren van de cellen, organen en weefsels. Op deze banen liggen honderden punten waar de energiecirculatie direct beïnvloed kan worden. Deze punten staan via de meridianen in contact met elkaar, met een orgaan of met een bepaalde functie. Met acupunctuur worden deze punten aangeprikt, dit kan verschillende effecten teweeg brengen. Zo kan er energie naar een zwak orgaan gestuurd worden of blokkades kunnen opgeheven worden, afhankelijk van wat er nodig is bij de betreffende persoon. De naalden zijn zo dun als een haar waardoor u het prikken in het algemeen niet als vervelend zult ervaren. Soms kan er wel een tintelend gevoel ontstaan of een zwaar, loom gevoel. De acupunctuurpunten kunnen ook beïnvloed worden middels massage, acupressuur, elektriciteit, laser, warmte (moxa of moxalamp) en cupping.

De naalden zijn zo dun als een haar waardoor je het prikken in het algemeen niet als vervelend zult ervaren. Soms kan er wel een tintelend gevoel ontstaan of een zwaar, loom gevoel. De acupunctuurpunten kunnen ook beïnvloed worden middels massage, acupressuur, elektriciteit, laser, warmte (moxa of moxalamp) en cupping.

Werking van acupunctuur.

De mens en alles wat leeft in het universum, functioneert op basis van energie. Binnen de acupunctuur wordt de term ‘energie’ dan ook als leidraad gebruikt. Lichaamseigen energie circuleert via ‘meridianen’ of energiebanen, waarop acupunctuurpunten liggen. Ieder punten staat in contact met een orgaan en heeft een bepaalde functie. Als iemand klachten heeft, dan kan een acupunctuurbehandeling met behulp van naaldjes energieën afremmen of juist stimuleren.

In een gezonde situatie stroomt de energie rijkelijk door de meridianen en voelt de mens zich in evenwicht. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, tekorten of overschotten ontstaan met pijn en ziektes als gevolg. Als de natuurlijke balans verstoord is en het probleem niet wordt opgelost, spreken we van een klacht of ziekte. Een probleem in bijvoorbeeld de dikke darm meridiaan kan deels de oorzaak zijn van schouderklachten, maar ook klachten op het gebied van onze stoelgang veroorzaken.

Acupunctuur herstelt het zelfgenezend vermogen.

Door het zetten van zeer dunne acupunctuurnaaldjes, kan ik invloed uitoefenen op de doorstroming van energie in jouw lichaam. Stagnaties kunnen worden opgelost, leegtes worden opgevuld. De doorstroming van energie wordt verbeterd. Het effect van mijn behandeling is vrijwel direct merkbaar, of de volgende dag. Het lichaam voelt meer ontspannen, er is meer vitaliteit. Door een acupunctuurbehandeling wordt het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam hersteld.

Persoonlijke behandeling.

De behandeling wordt op maat gesneden. Het symptoom en de wortel van het probleem worden beide aangepakt. Dit is een groot verschil met de westerse geneeskunde, die alleen het symptoom bestrijdt.

Westerse diagnose.

Er wordt natuurlijk eerst naar de Westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten. Ook geef ik regelmatig het advies om naar de huisarts te gaan voor aanvullend onderzoek. Bij zeer ernstige klachten is het raadzaam eerst de huisarts te bezoeken.
Copyright © Ciria 2022  |  Alle rechten voorbehouden
Meer info over onze: Privacy Statement (AVG)
Webdesign & development by: Timeless Design