Chinese voedingsleer

De Chinese voedingsleer is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Een andere naam voor de Chinese voedingsleer is 5 elementen theorie. Het belang van de 5 elementen theorie is groot binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Het wordt zowel gebruikt als diagnose en voor het behandelplan. Vroeger in China was voeding een belangrijk onderdeel van een behandeling. Bij klachten moesten mensen eerst hun voedingspatroon aanpassen. Pas daarna werden geneesmiddelen, acupunctuur of andere therapievormen toegepast. De voordelen zijn talloos: je kunt je gezondheid in eigen handen nemen en het kost niets extra, want eten moet je toch. Daarnaast is het veilig, eeuwenoud en beproefd. Gegarandeerd voel je je beter en het is ook nog eens lekker! Je lichaam en geest hebben elke dag goede voeding nodig. Wat voor de één gezond is, is juist voor de ander ongezond. Het is dan ook belangrijk om je voeding zorgvuldig af te stemmen op je stofwisseling en conditie. Het resultaat is: je voelt je lekkerder en energieker, je hebt minder lichamelijke en geestelijke klachten, je voorkomt gezondheidsklachten in de toekomst.

Wat kan de Chinese voedingsleer?

De Chinese voedingsleer kijkt niet naar calorieën en losse getallen. De maaltijden zijn lekker, voedzaam en hebben een genezend effect. Met name het verteringssysteem wordt in balans gebracht, zodat een opgeblazen gevoel en overmatige trek in zoet verdwijnt. Bijeffecten zijn: een aangenamere lichaamstemperatuur, een betere slaap, meer energie, gewichtsverlies.

Welke voedingsproducten ga ik eten?

In deze voedingsleer gaat het om het lichaam precies dat geven wat het nodig heeft. Dat het een Chinese voedingsleer is, wil niet zeggen dat je in eens rijst en tofu moet gaan eten. De adviezen zijn juist gebaseerd op westerse voedingsmiddelen. Alle gerechten zijn zo opgebouwd dat je alle orgaansystemen goed verzorgt. Zo lepel je vanaf het bord balans en energie naar binnen.

5 elementen zijn opgebouwd uit: vuur, aarde, metaal, water en hout.



De energie in die 5 elementen verloopt net zoals in de natuur. Er is beweging, verandering en herhaling en dat alles volgens vaste patronen. Het vormt de basis van het hele universum en is terug te vinden in alles en in ieder levend wezen.

Als er harmonie tussen de elementen is dan is er een gezonde balans. Maar het komt natuurlijk wel eens voor dat een element niet genoeg gevoed wordt, of dat er een te grote controle op een element uitgeoefend wordt waardoor deze onderdrukt wordt. Zo ontstaat er een disbalans en kunnen er klachten ontstaan.

Ter verduidelijking zijn hier nog wat praktische voorbeelden:

Irritatie en boosheid zorgt op den duur voor vermoeidheid. Als iemand vaak boos en geïrriteerd is dan wordt Hout gestressed. Aarde wordt gecontroleerd door Hout. Maar op dat moment is er eerder sprake van “Hout valt Aarde aan” waardoor Aarde verzwakt. Onder Aarde vallen de Milt en de Maag en die zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het energieniveau waardoor vermoeidheid ontstaat.

Verdriet wakkert angst aan. Metaal voedt Water. Iemand die veel verdriet heeft verzwakt het Metaal element. Hierdoor krijgt Water niet genoeg voeding en is die persoon ook meer gevoelig voor angsten. Veel succes en geld kunnen leiden tot hartproblemen. Uitzinnige vreugde schaadt het Vuur element en kan daardoor circulatieproblemen geven of manisch gedrag. Je ziet dit dan ook regelmatig bij mensen die (ineens) veel geld of veel succes krijgen. Suiker zorgt voor cellulitis én piekeren. Zoet is de smaak van Aarde. Een beetje zoet voedt Aarde maar een overdaad maakt Aarde zwak. Aarde is het element van zacht weefsel zoals spieren en bindweefsel dus suiker eten zorgt ervoor dat we ons lichaam niet goed in vorm kunnen houden en sneller cellulite ontwikkelen. En alsof dat niet genoeg is gaan we er nog door piekeren ook!

Zuivel kan leiden tot huid-, long-, of darmproblemen. Als Aarde niet sterk is dan wordt zuivel niet goed verwerkt. Als men dan toch veel zuivel neemt dan verzwakt Aarde nog meer. Metaal wordt hierdoor niet goed gevoed en er kunnen bijvoorbeeld huidklachten ontstaan. Hormoonzalf stopt de uiting van het probleem en het lichaam zoekt een andere weg. Longklachten? Darmproblemen?

Te veel vocht in de nazomer geeft veel schouderklachten in het najaar. De nazomer valt onder het Aarde element. Als de nazomer té vochtig is dan wordt het Aarde element verzwakt. Metaal wordt hierdoor niet goed gevoed. Aangezien de Dikke Darm een onderdeel is van Metaal en diens meridiaan door de schouder loopt, ontstaan er eerder schouderklachten.

Wind kan iemand moe maken. Wind (vooral Oosten-wind) geeft agressie in het Hout element. Hout hoort Aarde te controleren maar in dit geval is er meer sprake van een aanval op Aarde. Met als resultaat vermoeidheid en piekeren.
Copyright © Ciria 2023  |  Alle rechten voorbehouden
Meer info over onze: Privacy Statement (AVG)
Webdesign & development by: Timeless Design